The house and grounds of this garden design project in Oldham in Lancashire, North West, UK sits on a detached plot hidden behind high fences in what is predominantly a high density housing area. The house is late Edwardian in style and is maintained in pristine period condition by the owner. Both the front and rear garden areas were originally dominated by large lawns and a number of well-established conifers.  The front garden contained a terraced area to the bottom of a set of existing steps from the drive as seen in the first couple of before pictures The redesign brief to create an unexpected series of oasis gardens. Upon entering the redesigned gardens the visitor’s senses are first captured by the pergola, which is viewed through a break in the planting as you enter the driveway. The entrance is further marked out and enhanced by the inset granite cobble to the drive. The pergolas were designed to create areas of light and shade and  are divided in two across the new dining terrace.  Two Acer Griseum frame the entrance piers creating year round interest and drama.  The pergolas side path beds are planted with exotic vines, scented roses and evergreen clematis. The raised terrace and drive beds are a hazy mix of grasses, perennials and shrubs creating a sense of movement and drama whilst also framing the lower lawn areas.